Quantcast
Channel: blommor – Allas.se
Viewing all 319 articles
Browse latest View live

9 söta vaser för vårens blomsterprakt!

$
0
0

Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här

I väntan på våren satsar vi på tulpaner i massor och snart, snart är det dags för riktiga vårkänslor med kvistar och annat härligt från naturen. Passa på att förnya inredningen med fina vaser till all grönska. Vi tipsar om våra nio favoriter just nu!

9 fina vaser just nu:

Miniatyrvas i 3-pack (reklamlänk via Apprl) . Ta in kvistar med känsla av vår och sätt i dessa söta miniatyrvaser från Kähler. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

Alvar Aaltos tulpanvas (reklamlänk via Apprl) från Iittala är en riktigt klassiker! Här i vackert smaragdgrönt. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

Handmålad burk från Ellos (reklamlänk via Apprl) . Låg burk i keramik med lock. Burken är handgjuten och målad på frihand så alla burkar blir unika. Fantastisk snygg som vas till tulpaner och anemoner med locket som dekoration bredvid. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

Guldfärgad glasvas (reklamlänk via Apprl)  från Bloomingville. Guld funkar alltid. Mixa gärna med mässing och njut av de fina kontrasterna mellan grönska och guld! Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

Vasen Äng (reklamlänk via Awin.com) med försilvrad finish från Klong. En unik glasvas som har vunnit pris för bästa inredningsaccessoar av Elle Decoration 2014. Precis som på en äng faller snittblommorna naturligt på plats i vasen. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Awin.com)

Paradisverkstaden har tagit fram denna vackra version av den kända vasen ”Fröhus” i en lila glasyr som exklusivt finns att köpa hos oss som en hyllning till Kronprinsessan Victoria inför hennes 40-årsdag 2017. Läs mer och köp här.

Snygg vas av klarglas (reklamlänk via Apprl) med bubbligt reliefmönster som passar till alla vackra vårbuketter! Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

Vaser är verkligen en central inredningsdetalj som skapar harmoni och interaktion i rummet. Här en räfflad keramikvas (reklamlänk via Apprl) med matt metallicyta från Lene Bjerre. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

Vasen Sphere (reklamlänk via Apprl) från Born in Sweden. En smart vas med en boll i rostfritt stål som man använder för att lätt kunna arrangera blommor på ett snyggt sätt. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

Läs också: 13 porslinsfigurer vi vill ha nu!

ANNONS

I vår butik: Fynda vasen alla snackar om

Låga priser – snabba leveranser – fria returer


Dags att väcka pelargonerna!

$
0
0

övervintrade pelargoner

övervintrade pelargoner

Linda Schilén tipsar om hur övervintrade pelargonerna blir så 
här fina till sommaren.

Fram i ljuset! 
I februari/mars är det dags att plocka fram pelargonerna från vinterförvaringen. Nu ska det tas sticklingar, planteras om och beskäras.

Frisera rötterna. Plantan bildar nya livskraftiga rötter som är ännu effektivare på att ta upp näring och vatten till plantans stjälk, 
blad och blommor. 
Gör som på bilden, 
klipp av de längsta 
rottrådarna.

Beskär plantan. Pelargonen ska beskäras för att växa sig stark och tät. Här syns var du ska klippa, precis efter ett bladfäste, så har pelargonen lättare att bryta ett 
nytt skott.

Behåll två blad och nyp bort de andra.

pelargonskott

Omplanterad och beskuren kan pelargonen utveckla nya rötter och skjuta nya skott.

Pelargonen är tålig och klarar allt från torka och mycket sol till ett skuggigt läge. Den trivs utomhus på sommaren, men är lika fin inne på fönsterbrädan. Dessutom finns den i otaliga varianter, från extremt sällsynta till otroligt populära ”Mårbacka”. Doftande, rosa, vita, fläckiga – helt enkelt en favorit för alla!
– Att pelargoner ständigt är populära beror förmodligen också på att de är så enkla 
att ta sticklingar ifrån, säger Linda Schilén. På så vis kan de gå i arv över generationer, de blir livs levande släktklenoder.
Men många behandlar sina pelargoner minst sagt kortsiktigt. Efter att de gjort sitt under sommaren, när de gula bladen tar över och formen blir allt rangligare, då är det många pelargoner som hamnar i komposten. Men spara dem i stället! Det är lätt att övervintra en pelargon så att den kommer igen till nästa sommar.
– Mitt allra bästa råd är att plantera pelargonerna i små oglaserade lerkrukor. Dels blommar pelargonerna rikligare om rötterna får stå trångt, dels hålls plantorna friskare om jorden tillåts torka upp mellan vattningarna.

Fixa pelargonerna 
– steg för steg

1. Ta fram pelargonen från vinterförvaringen.
2. Ta upp plantan och skaka bort 
gammal jord.
3. Fyll krukan med ny, fin pelargonjord eller vanlig 
krukväxtjord.
4. Passa på att rot-
beskära, dvs korta 
in långa rötter.
5. Plantera om 
växten i krukan.
6. Klipp bort vissna blad och rangliga grenar.
7. Vattna med 
näringsvatten.

Läs också: 6 oväntade saker du kan göra med pelargoner!

pelargoner altan

Vinterpyssel som lönar sig
Vilken drömbild – särskilt så här års! Ta sticklingar 
av din favoritpelargon nu och bli rikt belönad när sommaren kommer.

Av Elisabet Broomé
Foto: Andrea Turander, IBL, Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europé

Här är Årets pelargon 2018!

$
0
0

Med sin unika form vann ”Picotee Pink” Årets pelargon på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm. För att kunna utses till Årets Pelargon ska den vara frisk och livskraftig, och vara vacker att titta på såklart.

”Picotree Pink”

För sin hortensialiknande form vann ”Picotree Pink” Årets Pelargon. Foto: Lina Arvidsson

Förutom blommornas unika form har Årets Pelargon även en speciell färgsättning. Topparna av bladen är cerise, men längre upp på bladet flyter detta samman med blommans naturliga vita färg.

Blomman är lättskött och är perfekt att ha inne på fönsterkarmen, åtminstone fram till maj när den kan flyttas ut tills frosten kommer.

”Picotree Pink” funkar lika bra i ampel som i kruka. Denna mångsidighet var också något juryn tog i åtanke.

Läs också: Finaste inredningen till balkong och uteplats – våra bästa tips just nu!

Sorten har provodlats sedan ifjol av växtmästare på Stella Växt i Kristianstad, Peter Levin.

– Det är en trevlig sort att odla och den ser mycket bra ut med rik blomsättning. Den kommer snabbt få nya kunder och jag är övertygad om att kunderna kommer bli mycket förtjusta i den, säger han till Blomsterfrämjandet.

Det är inte förvånande att ”Picotree Pink” vann, se på färgerna! Foto: Lina Arvidsson

Fakta – Årets Pelargon

Priset Årets Pelargon ges ut varje år via Blomsterfrämjandet och i juryn 2018 satt Lotta Ahlvar, trendkännare och projektledare för Formex, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön, Per Larsson från Hörnhems och Jonas Samuelsson, representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård. Några av juryns motiveringar var:

”Pelargronen blommar som den vackraste hortensia – kallas hortensiapelargon”.

”Frodig, blomvillig, charmig är växten och enkel är hanteringen”.

”Kronbladens distinkta kant flyter ihop till en vit mitt, utan skarp zon”.

Läs också: De 10 BÄSTA pelargonerna genom tiderna!

Årets pelargon

Påskpynta med påskägg och blommor

$
0
0

Måla gamla påskägg i fina pastelliga färger! Sedan kan du stämpla namn på enkla tags och knyta om – vips så har du en fin påskpresent.

Påsk i pastell

Har du gamla påskägg i gömmorna? Med färg och pensel fräschar du enkelt upp äggen. Använd rester av vanlig vattenbaserad färg eller köp små provmålningsburkar.

Målade i milda pastellfärger och 
samlade på ett stort fat blir äggen 
till ett snyggt stilleben. Dekorera med 
vackra band, fjädrar och fina kort.

Tips: Om du vill göra en fin påskpresent så kan du stämpla namn på enkla tags och knyta om ägget!

Allt från etiketter till bokstavsstämplar, fjädrar och sidenband hittar du i hobbybutik. Du kan också leta i second hand-butik efter söta dekorationer och pynta på personligt vis.

Blommande påskpynt som är fint att njuta av själv eller att ge bort som present.

Låt bordet blomma

Med ett lågt blomsterarrangemang i äggkartong samlar du 
vårens alla favoriter på påskbordet. Knäck toppen av äggen och sätt tillbaka i kartongen. Sedan är det bara att fylla på med grönskande krukväxter, knoppiga calandiva, påskliljor, krokusar, snödroppar och ranunkel. Kom ihåg att slå en skvätt vatten i varje ägg.

Tips! Knyt en rosett med vackert band runt om de spirande äggkartongerna så har du en fin påskpresent!

Här hittar du ännu mer påskpyssel!

Av Pernilla Nilsson/dona.nu

Foto: Olof Abrahamsson

15 giftiga växter i krukor och trädgårdar

$
0
0

1. Liljekonvalj

Liljekonvalj. Bild: Anders Good/IBL Bildbyrå

Visst är liljekonvaljen en av våra vackraste försommarblommor med sina små, vita klockor? Men se upp – skenet bedrar och liljekonvaljen är inte alls så oskyldig som den ger sken av.

Faktum är att den kan vara riktigt farlig. Klockorna innehåller nämligen så kallade hjärtglykosider, som kan ge människor symptom som yrsel, utslag, kräkningar och diarré. I allra värsta fall kan förtäring av liljekonvalj leda till hjärtrytmrubbningar.

2. Ricin

Ricin. Bild: IBL Bildbyrå

Ricinolja, som utvinns ur växtens frön, används ofta i kosmetika, smörjmedel och avföringsmedicin. Men att försöka utvinna oljan på egen hand är ingen god idé – fröna är nämligen också mycket giftiga.

Fröna ser ut som bönor, har ett hårt skal och är ofta marmorerade i vitt, grått, brunt eller svart. Råkar man tugga i sig ett frö kan det dröja upp till flera timmar innan symptomen dyker upp. Kräkningar, diarré och magsmärtor som kan leda till vätskeförlust är vanliga symptom. I allvarliga fall kan också njurarna påverkas.

Speciellt små barn ska hållas undan växten, eftersom fröna i värsta fall kan leda till döden.

3. Rabarber

Rabarber. Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Få saker påminner så mycket om sommar som en härligt syrlig rabarberpaj. Men var noga med att bara ta stjälkarna när du använder rabarber i bakning eller matlagning. Bladen innehåller oxalsyra som kan orsaka kräkningar, magsmärtor och diarré. I värsta fall kan njurarna också rubbas.

Oxalsyra finns i hela växten, men framför allt i bladen varför det är en god idé att inte äta dem. Kanske de kan fungera som en vacker dekoration på fikabordet i stället?

4. Fingerborgsblomma

Fingeborgsblomma. Bild: Sven-Erik Nord/Naturfotograferna/IBL Bildbyrå

Fingerborgsblomman, digitalis purpurea, är en tålig och vacker växt som har fått sin namn efter de klockformade blommorna vars form påminner om en fingerborg som kan träs på fingret.

Men om du har fingerborgsblommor hemma i trädgården ska du vara noga med att varken djur eller människor råkar få dem i sig. Hela växten är mycket giftig och framför allt bladen innehåller ämnet digitalis som kan påverka hjärtat.

Människor har blivit allvarligt förgiftade vid förtäring, enligt Giftinformationscentralen. Symptomen är illamående, kräkningar, trötthet och hjärtrytmrubbningar och kan komma flera timmar efteråt.

5. Blåregn

Blåregn. Bild: IBL Bildbyrå

Blåregn är en klättrande buskväxt, med vackra blålila blommor. Blåregn växer högt och kraftigt, och kan bli över 30 meter hög.

Men om du har blåregn hemma gör du klokt i att hålla dina fyrbenta vänner ifrån den. Blåregn är nämligen också en av våra giftiga trädgårdskompisar, och även om människor inte blir särskilt påverkade kan hundar och katter bli det. Ta kontakt med veterinären om ditt husdjur börjar kräkas eller får diarré.

6. Liljor

Liljor. Bild: IBL BIldbyrå

Den populära och eleganta liljan är en storfavorit bland snittblommorna. Men har du katt hemma ska du nog tänka om när du väljer blommor hos floristen.

Liljan är giftig för katter och kan leda till att din fyrbenta älskling får magbesvär och njurproblem. I värsta fall kan katten dö av att ha ätit av blomman.

7. Prickblad

Prickblad. Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Prickblad är en art i släktet Dieffenbachia, och odlas som krukväxt. De vackert mönstrade bladen har bidragit till växtens popularitet, men blomman är faktiskt giftig – speciellt stammen och bladstjälkarna.

Tecken på förgiftning av prickblad är en brännande känsla i mun och svalg. Det kan också uppstå svullnad, blåsor, sväljsvårigheter, salivavsöndring och magbesvär. Själva växtsaften kan även orsaka irritation i ögon och på huden.

8. Påskliljor

Påskliljor. Bild: IBL Bildbyrå

Inget säger glad påsk lika bra som ett knippe påskliljor! Men visste du att löken innehåller ämnen som kan vara irriterande och ge obehagliga symptom som illamående och kräkningar?

Både djur och barn kan vara känsliga för de här ämnena. Har du en hund som gillar att gräva? Då är kanske inte påsklilja det bästa odlingsalternativet.

Även blomvattnet kan ge upphov till övergående magbesvär, eftersom växtstjälkarna släpper ifrån sig växtsaft.

Läs också: SUPERBLANDNINGEN som får påskliljorna att hålla längre

9. Hortensia

Hortensia. Bild: Nicky Johnston/IBL Bildbyrå

Vem älskar inte den praktfulla hortensian med sina blombollar i färgskala från himmelsblått till ljusrosa och djupt lila? Men den populära växten är faktiskt också giftig.

Det är framför allt bladen och blomknopparna som innehåller ämnen som kan ge magbesvär.

10. Nerium

Nerium. Bild: IBL Bildbyrå

Nerium (nerium oleander), med blommor i rosa eller vitt, för tankarna till Medelhavet och ger en härlig doft. Samtidigt är blomman mycket giftig och kan påverka hjärtat.

Bland symptomen finns illamående, trötthet, kräkningar och hjärtrytmrubbningar och de kan komma flera timmar efter förtäring.

11. Rododendron

Rododendron. Bild: IBL Bildbyrå

En riktig klassiker i trädgården är rododendronbusken! Samtidigt innehåller bladen och blommorna ämnet andromedotoxin, som kan ge en brännande känsla i mun och svalg, salivavsöndring, diarré och kräkningar.

Förgiftning hos människor är ovanligt, men växten kan i värsta fall leda till döden hos djur.

12. Sprängört

Sprängört. Bild: IBL Bildbyrå

Den giftiga sprängörten är en vanlig syn i diken och vid stränder, men kan också dyka upp i våra trädgårdar. Har du djur hemma gör du klokast i att rensa bort dem, eftersom framför allt roten innehåller ämnet cicutoxin och även små mängder kan orsaka allvarlig förgiftning.

Dödsfall har inträffat vid förväxling med ätliga rötter, enligt Giftinformationscentralen. Det är roten och stjälken som innehåller en gulaktig, oljig växtsaft där giftet är koncentrerat.

Tecknen på förgiftning kan komma plötsligt och innefattar bland annat magsmärtor, kraftig salivavsöndring, kräkningar, diarré, ihållande kramper, medvetslöshet och andningsförlamning.

13. Filodendron

Filodendron. Bild: IBL Bildbyrå

Den storbladiga krukväxten filodendron innehåller ämnen som kan vara irriterande och ge sveda i mun och svalg samt magbesvär.

14. Idegran

Idegran. Bild: Ernie Janes/Nature Picture Library/IBL Bildbyrå

Idegranen är en vanlig prydnadsbuske i svenska trädgårdar. Idegranen växer långsamt och får kottar som närmast liknar röda bär. Det fruktköttet är ofarligt, däremot är barren och fröna giftiga och ska inte förtäras.

Om man råkar få i sig idegran kan man räkna med symptom som magbesvär och i vissa fall hjärtpåverkan.

15. Änglatrumpet

Änglatrumpet. Bild: IBL Bildbyrå

Änglatrumpeten är en härlig växt att pryda exempelvis terassen med. Växten kan bli meterhög och de vackra trumpetliknande blommorna har gett den dess namn.

Änglatrumpeten, speciellt dess frön, blad och blommor, är mycket giftig. Det beror på att den bland annat innehåller ämnet atropin, som kan orsaka symptom som muntorrhet, ansiktsrodnad, hjärtklappning, yrsel, oro, hallucinationer och vida pupiller. Blir det riktigt allvarligt kan man bli medvetslös och få kramper.

Läs också: Så minskar du miljögifterna i barnens rum!

Källor: Good Housekeeping, Giftinformationscentralen, Statens veterinärmedicinska anstalt

Så gör du egna fröbomber!

$
0
0

Så gör du egna fröbomber

Så gör du egna fröbomber

Få en fin äng av blommor med fröbomber! Foto: Ibl/Shutterstock

Fröbomber används ofta i så kallade ”gerillaodlingar” som har sina rötter i USA och innebär att folk sätter lite färg på kala områden, obebodda tomter med mera. Gerillaodlingen började i New York på 70-talet.

Men det är lika kul att göra i den egna trädgården och sedan vänta på att se vad som kommer upp ur marken!

Fröbomberna är enkla att göra själv – så här gör du!

Detta behöver du till fröbomber:

Lite så- eller planteringsjord.
Ett kilo torr lera.
Olika frön – exempelvis vallmo, ringblomma, tusensköna, aster, lejongap, kamelia med mera.
Tips: Använd frön från din egen trädgård.

Gör dina fröbomber så här:

Blanda fem delar lera med en del jord och fröna. Tillsätt vatten till en degig konsistens.
Dela upp lerklumpen i små bollar som är ungefär 2-3 cm i diameter. Låt dem självtorka, men akta så att de inte står direkt i solen.

Släpp bomberna där du vill ha dina blommor. Efter ca 6-8 veckor kan du börja se resultat.

Obs: Om du vill ”pigga upp” ett område som inte tillhör dig – var noga med att inte förstöra någon annans plantering eller tomt.

Tips! Fröbomber är en rolig gå-bort-present!

Källa: Bakker

Läs också: Så maxar du sommarblommorna – 7 tips!

Så lyckas du med dina penséer!

$
0
0

Pensén, som ingår i violfamiljen, är en riktig klassiker i svenska trädgårdar. Och det är inte så konstigt – vem kan väl motstå den lättskötta lilla blomman som kommer i så många olika färger och som ofta är ett av våra första vårtecken?

Penséer – ett säkert vårtecken! Bild: Shutterstock/IBL

Att det är just pensén som brukar bli årets första vårblomma hemma i trädgården beror på att den klarar frost så bra. Enligt branschorganisationen Blomsterfrämjandet är pensén faktiskt en av de allra bästa blommorna att starta med, eftersom man inte behöver vänta med utplanteringen tills det är plusgrader även på natten. Perfekt för den otålige trädgårdsmästaren med andra ord!

Alla penséer klarar av några minusgrader, även om de kalla temperaturerna kan få dem att se lite ledsna ut. Men även om de tillfälligt slokar, rätar de upp sig så snart det blir plusgrader igen. Det går till och med att plantera penséer när snön ligger kvar på marken, skriver Blomsterfrämjandet, som också ger sina bästa tips för att få fina penséer.

Så här lyckas du med dina penséer:

1. Bra jord

Bild: Shutterstock/IBL

Se till att jorden du använder när du planterar ut dina penséer är av bra kvalitet för att få välmående och starka blommor.

 2. Undvik skuggiga platser

Bild: Shutterstock/IBL

Placera penséerna på en solig, alternativt halvskuggig, plats. Penséerna gillar sol och står de i skugga blommar de sämre och behåller inte blommorna lika länge.

3. Vattna ofta

Penséer torkar lätt om de planterats i små krukor och står soligt. Tänk därför på att vattna regelbundet och ställ gärna krukan på ett djupt fat med plats för extra vatten. Testa gärna att tillsätta lite näringslösning i vattnet, då fortsätter penséerna att blomma långt in på sommaren.

 4. Ta bort gamla blommor

Förläng blomningstiden genom att regelbundet rensa bort gamla vissna blommor. Det genererar nya blommor och du kan njuta längre av dina penséer!

5. Klipp ner dem

Penseéer kan växa rejält på höjden. Klipp ner dem till åtta, tio centimeter efter blomningen framåt sommaren, så hinner de blomma ytterligare en gång innan säsongen är över.

Tips på hur du kan arrangera dina penséer:

1. Med andra penséer

Penséer passar väldigt bra ihop – med andra penséer! Att plantera många av samma sort ger en fin effekt, och eftersom de ofta är ganska billiga kan du gott plocka på dig många i affären.

Bild: Minna Mercke Schmidt/Blomsterfrämjandet

Blanda gärna olika färger! Blomsterfrämjandet tipsar om att mixa orange med mörkt violett eller rosa med ljusblått. Blåa penséer tillsammans med gula är också en självklar klassiker.

2. Med andra växter

Även om penséer är tjusiga alldeles på egen hand, passar de också bra ihop med andra växter. Testa att plantera dem tillsammans med exempelvis förgätmigej, ranunkel, tusensköna, murgröna, prydnadsgräs eller vårblommande lökväxter.

Bild: Shutterstock/IBL

3. Med strån och grenar

Testa att sticka ner några grenar i krukan där du planterat penséerna. Det skapar höjdskillnader och ger en spännande kontrast till de små penséerna. Pröva sälg eller korallkornell, tipsar Blomsterfrämjandet.

Läs också: Välkomna våren med vackra blommor!

Källor: Blomsterfrämjandet, Blomsterlandet

Så här sköter du trädgården på våren – checklistan att beta av

$
0
0

Sköta trädgården på våren

Kliar det i dina gröna fingrar? Bild: Shutterstock/IBL

Våren innebär en riktigt nystart i trädgården. I april och maj finns det fortfarande risk för frostnätter på sina håll. Även om det ända in på försommaren kan förekomma frostnätter – så kallade järnnätter.

För många av oss har det redan börjar klia i fingrarna. Kanske känns det naturligt att börja med en vårstädning i trädgården. Kanske är det dags att börja plantera penséer och rensa lite i rabatterna.

6 saker att sköta i trädgården under våren:

1. Se över gräsmattan

En vintertrött gräsmatta är oftast ingen vacker syn. Se till att arbeta igenom gräsmattan ordentligt med en räfsa så att vissna blad, småsten och grenar tas bort. Men var inte för ivrig utan låt gräsmattan torka upp innan du ger dig på den.

Lufta gräsmattan genom att sticka ner en grep i den så att det skapas många små, lodräta hål som ger luft till rötterna.

Finns det mossa i gräsmattan kan du enkelt ta bort den med en kratta. Om där är mycket mossa kan det bero på att jorden är sur och då kan du strö över lite kalk.

När gräsmattan sedan vuxit sina första fem centimeter är det dags att gödsla.

2. Rensa bort vissna blommor och ogräs

Perenner som stått hela vintern och sett vackra ut med frost och snö är det dags att ta bort.

Ta även bort det spirande ogräset i rabatterna. Det är extra enkelt när plantorna fortfarande är små. Ofta går det att få bort dem bara genom att kratta rabatterna.

Vattnar med vattenkanna i trädgården

Arbetet för att få en riktigt fin rabatt i sommar börjar på våren. Bild: Shutterstock/IBL

3. Rensa mellan plattorna

Passa också på att ta bort mossa och ogräs mellan plattorna. Ett av de enklaste sätten är att spika fast en spik med stort huvud i änden av ett gammalt kvastskaft. Spikhuvudet passar perfekt in mellan plattorna och fungerar som hacka.

Fyll på med sand i spåren mellan plattorna. Använd sedan en kvast för att fördela sanden och få ner den ordentligt i fogarna.

Läs också: 7 miljövänliga sätt att bli av med ogräs – utan att döda blommorna

4. Plantera penséer

Fyll krukorna med ny planteringsjord. Se till att dränera krukorna ordentligt i botten med lecakulor eller krukskärvor och plantera sedan penséer i dem. De vackra, glada färgerna lyser upp i den ännu kala trädgården och ger en vårigt härlig känsla.

Perenner som blommar först på sensommaren och hösten kan du gräva upp och dela om de har blivit för stora eller ska flyttas.

Läs också: 5 tips för att lyckas med dina penséer!

5. Rensa träd och buskar

Klipp av döda grenar från träd och buskar.

Om forsythian ska beskäras är det hög tid att göra det – bäst är att göra det direkt efter att den har blommat.

kvinna klipper bort döda grenar från buske

Se över träd och buskarna i trädgården. Bild: Shutterstock/IBL

6. Så och förså

I april är det lämpligt att förså sommarblommor och grönsaker för senare utplantering. Du kan även förgro potatis.

Beroende på väder kan det också vara lämpligt att göra den första sådden utomhus av grödor som rädisa, spenat, sallat, morot, sättlök, bondböna, persilja och dill.

Källa: Netto, Odla, Allers Trädgård

 Läs också: 14 jättebra husmorstips för din trädgård!


Så lyckas du med ampelväxter – 8 tips!

$
0
0

Satsa på amplar i sommar! Med hängande krukor utnyttjar du både väggar och tak. Amplar är med andra ord perfekt för dig med liten balkong eller litet uterum där det är ont om utrymme. För att lyckas med ampeln är det viktigt att blomman har mycket jord, att den vattnas ordentligt och får näring regelbundet. Här är åtta smarta skötselråd från branschorganisationen Blomsterfrämjandet!

Tips för att lyckas med växter i ampel:

1. Välj rätt ampelväxter

Bild: IBL Bildbyrå

Många av våra sommarblommor passar utmärkt att placera i en ampel eftersom de blommar så rikligt under hela säsongen. Tänk på att inte använda växter som blir alltför höga, utan satsa i stället på hängande blommor. Blomsterfrämjandet tipsar om begonia, pensé, pelargon, petunia, småpetunia, trädgårdsverbena, tvillingsporre och femtunga exempelvis. De ger balkongen eller uterummet en riktig färgklick av njuta av hela sommaren!

2. Bästa placeringen för ampel

Tänk gärna på förhand ut var du ska placera din ampel. De flesta sommarblommor gillar mycket sol och ett vindskyddat läge. Även om många sorter också klarar av ett halvskuggigt eller skuggigt läge, blommar de sällan lika mycket som om de får rikligt med sol.

3. Skötsel av ampel – vattna rikligt

Bild: IBL Bildbyrå

Ampelblommorna torkar snabbt ut av starkt solljus och vind. Under varma sommarperioder kan de behöva vatten flera gånger i veckan. Känn med fingret i jorden om det behövs vatten eller lyft på ampeln för att känna hur tung den är – på så sätt kan du avgöra hur mycket du ska vattna.

Bor du i lägenhet? Tänk på grannen under innan du vrider på vattenslangen för fullt!

4. Ge näring till ampeln

Tillsätt gärna långtidsverkande näring i blomjorden, eller se till att vattna med svag näringslösning vid varje vattning. Sommarblommor behöver rikligt med näring!

5. Välj en tillräckligt stor ampelkruka

Bild: IBL Bildbyrå

Förutsättningarna för att blommorna ska utveckla sina rötter och blomma ordentligt, ökar rejält om ampeln har gott om utrymme för jord. Större amplar är också lättare att hålla fuktiga – ryms det bara lite jord torkar ampeln ut snabbare. Se därför till att välja en ampel modell större, eller tillverka en egen med hjälp av en rymlig kruka, snören och pärlor.

6. Rädda en uttorkad ampel

Om jorden trots allt skulle torka ut i ampeln, behöver inte allt hopp vara ute. Ta ner ampeln, placera blomman på ett fat och häll långsamt på vatten. Det vatten som blir kvar på fatet kan du låta vara kvar, så sugs det snart upp i jorden.

Ett annat tips är att sänka ner ampeln i en balja med vatten och låta den stanna kvar där tills det slutar bubbla. Det viktiga är att ta ner ampeln – det är väldigt svårt att återfukta en ampel som torkat ut så länge den hänger kvar i luften.

7. Ta bort vissna blommor

Bild: IBL Bildbyrå

Om blommorna inte trillar ner av sig själva när de vissnat, är det bra att plocka bort dem. På så vis får växten ny kraft att blomma vidare under en längre tid.

8. Klippa ner ampeln

Om du planerar att resa bort under semestern är det en god idé att först klippa ner ampeln. När bladvolymen minskar behöver inte växten lika mycket vatten – och dessutom främjas ny tillväxt och blomningen av att de klipps ner.

Läs också: 10 fina – och lättskötta – växter för amplar och piedestaler!

Källa: Blomsterfrämjandet

Så får du syrenen att blomma längre – 5 tips!

$
0
0

Syrenen blommar vid torpet

Syrenen berättar att sommaren är här. Ett lika välkommet inslag varje år. Bild. IBL

Uttrycket mellan ”hägg och syren” lär komma från en skomakare som skulle ha semester. Skomakaren satte upp en skylt med texten ”stängt mellan hägg och syren” på dörren och tog, säkerligen välförtjänt, ledigt.

Skomakarens semesterförklaring har tolkats som tiden mellan häggens och syrenens blomning på våren/försommaren. I år hade skomakaren blivit besviken eftersom både hägg och syren blommat ungefär samtidigt efter en komprimerad vår.

Tiden mellan hägg och syren brukar normalt vara tio till 14 dagar.

– Men i år var det närmare en vecka, säger Kjell Bolmgren, samordnare för Svenska fenologinätverket på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) till TT.

Förläng syrensommaren

Syrenen är hur som helst ett vackert tecken på att sommaren är här. Och sådana vackra inslag i trädgården vill vi givetvis ha kvar så länge som möjligt.

Här är fem tips på hur du sköter dina syrenbuskar och förlänger sommaren i bersån.

Sommartid är syrentid

Sommartider, studenttider, syrentider. Bild. IBL

1.Var trivs syrenen bäst?

I soliga eller halvskuggiga lägen. Jorden ska helst vara näringsrik och lite fuktig. Syrenen är en av våra härdigaste prydnadsbuskar och kan odlas i stora delar av landet.

2. Hur planterar man syrener?

Låt syrenerna stå och dra i vatten innan de planteras. När det är dags att plantera så luckra upp jorden ordentligt innan du sätter ner syrenen i hålet och fyller på med jord. Nyplanterade plantor behöver vattnas första året och syrenen uppskattar lite gödsel på våren. Man kan lätt utöka sin syrenhäck genom att ta rotskott eller sticklingar. Rotskott ger snabbast resultat.

3. Hur mycket ska man vattna syrenen?

Den enklaste regeln är att vattna mycket när det behövs istället för mycket och ofta.

4. Hur håller jag syrenen snygg?

Syrenen är vacker men kräver viss trimning för att hålla lystern. Beskär och ta bort skadade och vissna delar regelbundet. Vissna blomklasar skärs bort direkt. Anledningen är att om de tillåts bilda frö så stjäl de kraft från nästa års blomning.

5. Behöver man beskära syrenen?

Den vanliga bondsyrenen behöver egentligen inte beskäras. Om man upplever att syrenen börjar se lite risig ut kan man dock tillämpa lite underhållsbeskärning för att föryngra busken. Då sågar eller knipsar man av upp till max en tredjedel av de äldsta grenarna långt ner på vårvintern. Samma procedur upprepas året efter. På det här viset slipper man gå miste om blomningen. Håll även efter rotskott som dyker upp intill din syrenbuske om du inte vill att den ska sprida sig och bilda nya buskar.

Källa: Odla.nu, hemtrevligt.se
Text: Henrik Högström, Marie Kasimir

3 blommor du ska undvika om du vill ha en fin trädgård

$
0
0

Många av våra utländska prydnadsväxter har vandrat ut från trädgårdarna och spritt sig i landskapet och längs vägkanterna.

Svenska Naturvårdsverket har upprättat en ”svart lista” över främmande arter som inte finns naturligt. Av dessa räknas ett par hundra stycken som ”invasiva främmande arter”.

Här är tre arter att bekämpa och hur du gör:

1. Jättebalsamin

Jättebalsamin.

Jättebalsamin. Bild: IBL Bildbyrå

Jättebalsaminen kom till Sverige på 1920-talet och kommer ursprungligen från Asien.

Den pekas ut som en de mest problematiska invasiva främmande arterna i Sverige, enligt Naturvårdsverket. Växten sprids väldigt lätt. Den kan spridas med jord som innehåller frön, med människor, via fordon eller via vattendrag.

För att hindra växten från att spridas gäller det att slå den innan den börjat blomma och satt frön. Ett annat sätt är att dra upp plantan med rötterna.

Vill du försäkra dig om att du gjort dig kvitt jättebalsaminen bör du besöka samma område senare under växtsäsongen och följande år.

2. Blomsterlupin

Blomsterlupiner i blommning på äng framför Järvsöklack.

Blomsterlupiner i blommning. Bild: Peter Nordahl / IBL Bildbyrå

Blomsterlupinen kom till Sverige 1870 från Nordamerika. Precis som jättebalsaminen när blomsterlupinen kom den som trädgårdsväxt och har i dag spridit sig ut i naturen.

Bästa sättet att bekämpa blomsterlupinen är att slå den innan den sätter frö. Du kan med fördel slå flera gånger per växtsäsong. Ett annat bra sätt är att dra upp hela växten.

Blomsterlupinen bör inte komposteras. Om du ändå vill kompostera den använd en täckt kompost där delar inte kan blåsa i väg så att växten sprider sig. Ett bättre alternativ är att blöta plantorna och sedan lägga dem i en sluten plastpåse för att ruttna, skriver Naturvårdsverket.

Leksands kommun uppmuntrar till och med till bekämpning av blomsterlupiner, skriver Land.

Fältbiologerna har utsett den 6 juni som ”Stora lupinbekämpardagen”.

3. Vresros

Vresros med nypon.

Vresros med nypon. Bild: IBL Bildbyrå

Vresrosen kommer ursprungligen från nordöstra Asien. Det första fyndet av förvildade vresros gjordes 1927 på Lidingö.

Problemet med vresrosen är att den tränger undan annan växtlighet genom att den skuggar ut övrig vegetation. Den har också en förmåga att sprida sig långt. Dels genom fåglar, men fröna kan också flyta i både söt- och saltvatten i upp till 40 veckor.

Det är enklaste sättet att bekämpa vresrosen är att ta sig an den när den fortfarande är liten. Vresros måste grävas upp med rötterna för att den inte ska komma tillbaka direkt.

I Halland finns kustområden med stora helt ogenomträngliga buskage. För att bli av med vresrosen används skogsmaskiner för att riva upp rötterna, skriver Göteborgsposten.

Läs också: Så blir du av med ogräs i trädgården – utan kemikalier!

Midsommar: Så många blommor ska du lägga under kudden

$
0
0

Dans kring midsommarstången, sill, nubbe och blommor i håret. Midsommarfirandet följer för det mesta ett tydligt mönster som vi alla kan känna igen oss i och glädjas åt.

En av de vedertagna traditionerna är att samla in blommor och lägga under huvudkudden. Blommorna ska i sin tur göra att du drömmer om den du ska gifta dig med. I sin nuvarande tappning är det antagligen inget krav på giftermål men det är i alla fall en kärlekspartner i potten.

Kvinna som plockar vilda ängsblommor.

Bild: IBL Bildbyrå

Rulla sig i daggen på midsommar

Det är, av naturliga skäl, oklart vem som kom på blommornas magiska kraft. Men det är klarlagt att midsommarnatten hade en speciell status i det gamla bondesamhället. Midsommarnatten betraktades som en tid då naturen ”flödade av magiska krafter”, skriver Populär Historia.

När naturen var laddad med magiska krafter samlade man bland annat in läkeväxter för senare bruk. Till och med daggen ansågs ha en sådan speciell styrka den här dagen att om man gick i den barfota så skulle hälsan vara med en resten av året. Vissa rullade sig till och med nakna i daggen i förebyggande syfte, skriver Nordiska museet om högtiden.

Midsommarens magiska laddning överfördes också på kärlekens område. En perfekt tidpunkt att hitta sitt livs kärlek helt enkelt.

Blommorna ska plockas under tystnad

Traditionen att samla in blommor och lägga under huvudkudden kommer från midsommarnattens magiska kraft. Enligt traditionen ska blommorna plockas under tystnad för att inte bryta magin.

Ojämna siffror har också något sorts magiskt skimmer omkring sig. Antalet blommor ska därför vara ojämnt. För det mesta hävdar kännarna att det är sju blommor som gäller men även siffran nio brukar nämnas.

Traditionen blir ännu mer mystisk och magisk av att man klättrar över lika många gärdsgårdar som antalet blommor. I det avseendet blir det alltså lite enklare att hävda att det är sju som gäller. Speciellt om man måste vara tyst hela tiden.

Läs också:

Därför firar vi midsommar – egentligen

12 enkla och roliga lekar till midsommar

Krämig cheesecake med varmrökt lax

Enkelt personlighetstest: Vilken blomma är du?

$
0
0

Kvinna med blommor.

Vilken blomma är du? Foto: IBL

Vilken blomma är du?

Det är Linnés Uppsala, som bland annat driver Uppsalas linneanska trädgårdar, som ligger bakom testet och hävdar att det faktiskt har en vetenskaplig grund. Testet är nämligen baserat på Carl von Linnés sexualsystem och på Jungs personlighetstyper.

Genom att svara på 6 enkla frågor får du veta om du är en kungslilja, blåsippa, liljekonvalj – eller någon helt annan blomma.

Här hittar du testet!

Läs också: Olika färgpersonligheter – är du röd, gul, grön eller blå?

Artikeln publicerades först på Femina.

Smarta knepet som gör att blombuketten håller längre

$
0
0

Färska blommor är verkligen en underbar lyx att unna sig året om. Dessvärre har buketterna med färska blommor en tendens att vissna innan man hunnit njuta av dem ordentligt. Och det finns knappast något tråkigare än att behöva slänga bort blommor, speciellt om man inte haft dem särskilt länge.

Förläng snittblommornas livslängd med hjälp av hårsprej. Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Få snittblommor att hålla längre

Men det finns faktiskt ett riktigt smart och enkelt knep som gör att dina snittblommor håller längre. Förutom de klassiska tipsen om att ge blommorna en ny snittyta med hjälp av en kniv, ställa buketten svalt över natten och att byta vatten dagligen, finns det ytterligare ett knep för den som verkligen vill förlänga bukettens livslängd. Lösningen finns i ditt badrumsskåp och stavas hårsprej!

Genom att spreja dina blommor med hårsprej förlänger du livslängden med flera dagar, beroende på hur länge du upprepar proceduren. Perfekt om du vill att dina blommor ska hålla ända fram till helgens middagsbjudning eller fest!

Spreja blommorna med hårsprej så här:

1. Snitta stjälkarna med en vass kniv.

2. Spreja buketten med hårsprej. Tänk på att hålla munstycket en bra bit ifrån blommorna – det är ett tunt lager sprej vi vill åt som inte tynger ner blommor och blad alltför mycket.

3. Häng buketten upp och ner tills hårsprejen har torkat helt.

4. Fyll en vas med vatten och ställ ner buketten där som vanligt.

5. Spreja sedan blommorna med hårsprej ungefär varannan dag.

Tricket med hårsprej fungerar inte bara på färska blommor, utan är också ett bra knep att ta till om du vill torka din bukett. Att använda hårsprej till dina torkade blommor är toppen eftersom det hindrar blommorna från att smulas sönder. Dessutom hindrar sprejen färgen från att blekna och gör blommorna lättare att damma.

Tänk på att spreja blombuketten på avstånd för att inte tynga ner blommor och blad för mycket. Bild: IBL Bildbyrå

Gör så här för att bevara torkade blommor:

1. Placera blommorna du vill spara på ett mörkt och svalt ställe. Häng dem upp och ner och låt torka.

2. Spreja med hårsprejen på alla blad och blommor. Tänk på att hålla ett rejält avstånd mellan munstycket och blommorna för att inte förstöra dem.

3. Låt torka och häng sedan upp buketten. Klart!

Källa: Expressen Leva & Bo, Hemmets

Läs också: 8 smarta saker du kan använda hårspray till!

Hårspray kan användas till mycket!

Nu kan de populära trädgårdsväxterna förbjudas!

$
0
0

Trädgårdsväxter som kan förbjudas.

Trädgårdsväxter som kan förbjudas.

Det varmare klimatet i Sverige har gjort att en del trädgårdsväxter har börjat bete sig på nya sätt. Detta är problematiskt, då vissa växtarter nu sprider sig så snabbt att de riskerar tränga undan annan växtlighet. Därför har kunskapscentrumet Artdatabanken nu tagit fram en lista över 600 växtarter i Sverige, varav 100 klassas som ”invasiva”.

Dessa aggressiva växter, varav många fördes in i landet under 1800-talet, fortplantar sig i rask takt även utanför privata trädgårdar och dyker nu upp i diken och skogar samt på fält och ängar.

– Visst kan man tycka att det är vackert med skogar fulla av påskliljor och ängar blåa av scilla, men det är inte det vi tagit hänsyn till. Vi har gjort listan enligt strikt vetenskapliga förutsättningar. Vi har tittat på hur de sprider sig, och vilken påverkan de har på naturen, säger Mora Aronsson, botanist på kunskapscentrumet Artdatabanken, till Expressen.

Spridning av förvildade växter

Bland värstingarna finns växter som syren, lammöron, vårstjärnor, praktlysing och kaprifol. Problemen är mest omfattande i södra Sverige, där klimatförändringarna slagit till som hårdast.

– Vi har sett en tallskog i Åhus som är helt ogenomtränglig av ett 70-tal förvildade buskarter. Där är spirea och skogsbär så det inte går att ta sig fram. Spridningen beror också på hur många ställen växterna kan spridas ifrån. Exempelvis lammöron finns i varenda torpträdgård, och jättedaggkåpa blev årets perenn för några år sedan. Nu ser man den i vägkanter överallt, säger Mora Aronsson.

Läs också: Så får du egen basilika på rekordtid!

Försäljningen kan stoppas eller begränsas

Artdatabankens lista kommer nu att genomgå en vetenskaplig granskning, för att vid årsskiftet kunna lämnas över till Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten. Därefter ska den skickas runt till olika remissinstanser innan regeringen kan besluta om listan. Inom ett par år kan försäljningen av vissa växter komma att stoppas eller begränsas.

– Min spaning är att det kommer att införas restriktioner på vissa. Man kommer nog att börja i den änden att man tar de mest kostsamma först, som vresros, parkslide och lupiner, säger Mora Aronsson.

Läs också: Hösten är bästa tiden att plantera i trädgården – 3 tips för att lyckas

Plantering på hösten.

Artikeln publicerades först på Femina.


Checklistan: Så höstfixar du din trädgård

$
0
0

Checklista för trädgården.

Så fixar du trädgården inför hösten!

Gör trädgården redo för mörker och kyla!

Foto: Shutterstock

Beskär träden

Träd, buskar och klätterväxter beskärs antingen på vårvintern eller under den så kallade JAS-perioden (juni, augusti, september). De allra flesta mår dock bäst av att tas om hand under det senare alternativet. Bland annat avenbok, björk, äppel-, plommon- och päronträd, bok, valnöt, hästkastanj, körsbärsträd, lönn, magnolia, klätterhortensia och vinranka.

Endast unga träd måste beskäras varje år, är träden äldre räcker det oftast att beskära dem vart tredje år. Är ditt träd ungt kan du med fördel vänta med att beskära det till vårvintern för att ge det en extra skjuts i tillväxten.

Skydda de känsliga växterna

Tjäle och kyla kan skada växternas rotsystem. Därför är det viktigt att skydda rötterna genom att till exempel lägga löv över rabatten eller slå in krukorna i fiberduk, bubbelplast eller något annat skyddande material.

Fixa gräsmattan

Nu blir luften fuktigare och det kommer inte att vara lika mycket aktiviteter på gräsmattan som under sommaren. Hög tid att reparera gräset! Du kan även med fördel gödsla med höstgödsel så att gräsmattan står emot svampsjukdomar bättre.

Ta hand om redskapen

Under sommaren är allt fokus på blommor och växter – men nu är det dags att ta hand om redskapen efter en väl genomförd säsong. Tvätta och olja in spadar, krattor och serva gräsklipparen så är allt som nytt när du i vår plockar fram dem igen.

Ställ in vissa växter

Citrusträd och olivträd förvaras svalt och ljust, med en temperatur mellan 2-10 grader. Kanske kan de stå i ett svalt uterum eller i ett garage? Duscha dem med ljummet vatten en gång i veckan. Pelargonerna behöver även de en ljus och sval plats dit frosten inte når. Kanske i en trappuppgång, eller i en källare med fönster? Tänk dock på att ju mer värme plantan får desto mer ljus kräver den – så stäng av elementet under fönstret. Tänk även på att om de står svalt behöver de mindre vatten.

Plantera vårblommande lökar

Tulpaner, krokus, påskliljor, scillor och snödroppar. I september börjar vårlökarna dyka upp i butikerna, och det är också då du kan börja plantera dem. Gör det med en gång så att de hinner utveckla ordentliga rotsystem innan tjälen kommer. Även rosor lämpar sig särskilt väl för att planteras under hösten, så passa på!

Vattna vintergröna växter

Enar, granar, rhododendron och tujor håller sig gröna hela vintern. Men för att de ska klara sig så bra som möjligt är det viktigt att vattna dem rejält innan marken fryser.

Skydda utemöblerna

För att möblerna ska hålla sig fina längre är det vitkigt att ta hand om dem på rätt sätt. Ställ in dem under tak efter säsongen eller täck över dem med en presenning och ställ dem på lut så att de inte blir fuktskadade. Men innan du ställer undan dem bör du tvätta dem en sista gång. Olja är bäst att göra när du tar fram dem i vår och de ska användas igen.

Köp från oss: Praktfull vårlöksmix

Just nu kan du köpa en exklusiv vårlöksmix framtagen i Holland i vår shop! Blommorna avlöser varandra i varandra i sin blomning.

Lökmixen består av 60 lökar som ger härlig vårblomning i aprikosa, purpurfärgade och rosa toner.

Läs mer här

Av Sofia Börjesson/Drömhem och trädgård
Källor: Blomsterlandet, Gardena, Lantliv, Expressen

Läs också: Hösyten är bästa tiden att plantera i trädgården – bästa tipsen för att lyckas!

Därför får växterna nya namn

$
0
0

Redan för ett par år sedan justerades namn med ordet neger. Nu har dataansvariga SKUD föreslagit att ytterligare växtnamn ska justeras.

Plantskola. Bild: Stefan Rosengren / Alamy

Namnansvariga i SKUD vill att Physalis alkekengi, i dag känd som judekörs, och Tradescantia fluminensis, vandrande jude, ska förpassas till historieboken. De nya officiella namnen föreslås bli japansk lykta respektive skvallerreva.

Physalis alkekengi eller japansk lykta. Bild: Shutterstock/IBL

Tradescantia fluminensis eller skvallerreva. Bild: Nigel Cattlin / Alamy

Dobolilja och kapclivia

Initiativet till namnbytena kommer från början från handeln eftersom de upplever att vissa namn riskerar att väcka anstöt. Många drar sig från att använda namn som på minsta sätt riskerar att uppfattas som negativa, skriver SKUD i ett pressmeddelande.

Tidigare har bland annat hottentottlilja, Cyrtanthus brachyscyphus, och kafferlilja, Clivia nobilis, döpts om till dobolilja och kapclivia. Alla svenska växtnamn om innehållit ”hottentott” eller ”kaffer” har fått nya namn, skrev SKUD i ett pressmeddelande i februari 2016.

Vad är SKUD?

Svensk Kulturväxtdatabas (SKUD) är en nomenklaturdatabas och svensk namnstandard för kulturväxter.

Databasen har utvecklats av IT-experter vid SLU och botanister i Göteborgs botaniska trädgård och Evolutionsmuseet, Uppsala universitet.

Tanken bakom databasen är att skapa ett lättillgängligt referensverktyg och en likriktare i Sverige för att underlätta kommunikation om kulturväxter.

Källa: SKUD

Av Helena Sjögren

Torkade blommor – så inreder du med årets trendigaste växter

$
0
0

Sedan eternellerna stod i höganäskrus i var mans hem på nittiotalet har torkade blommor lyst med sin frånvaro. Men med pampasgräset i spetsen har torkade växter tagit allt större marker i inredningsreportagen – och i år spås torkade blommor synas överallt i alla möjliga former.

Pampasgräs i inredning

Pampasgräs syns överallt just nu. Här hos Ellos Home.

Visst förstår man trenden – de passar nästan överallt och står länge, så du slipper köpa nya blommor varje vecka. Johanna Larsson och Sara Saadat arbetar på Christoffers blommor i Stockholm, en butik känd för sina fantastiska blomsterskapelser. Här är deras bästa tips och knep för att lyckas med torkade växter:

Så lyckas du med din torkade bukett:

Hur gör man för att torka blommor och växter bäst?

– Olika blommor kräver olika tekniker för att torka som bäst. Blommor med tyngre blomhuvuden hängs med fördel upp och ner på en varm, torr plats. Många blommor går även utmärkt att torka direkt i en torr vas. För att få bäst resultat, torka blommorna på en gång istället för att torka sådana som redan stått länge i vas, risken är att de kommer se mer vissna ut.

Det är också viktigt att inte sätta blommorna för tätt så att inte formen påverkas. De flesta blad går att lägga plant.

Vilka blommor och växter tycker ni blir finast att torka?

– Hösthortensia, protea, banksia, craspedia och crocosmia blir vackert, liksom gräs, ax och frökapslar såsom vallmo och lotus. Andra fina val är små blommor som brudslöja, limonium och mimosa. För vackra gröna inslag är palmblad och eukalyptus bra val. Kvistar är också vackert att torka, exempelvis vide.

Att blommorna gulnar, bleknar och tappar färg och kroknar lite är bara vackert och ger ytterligare karaktär och dramatik.

Vilka passar inte att torka? Varför?

– Generellt blommor med mjuka stjälkar då dessa har en tendens att ruttna såsom tulpan, kalla, ranunkel, anemon och klematis. De tappar också ofta sina kronblad när de vissnar.

Hur stylar man torkade blommor snyggast?

  • Våga mixa buketter med torkat och färskt.
  • Bind stora osymmetriska kransar eller gör andra installationer som blomstermoln med blandade blommor och grönt som torkar fint.
  • Sprid ut små torkade blommor och blad på bordet som konfetti för att skapa en fin bordsdekoration.

Finns det några fina blommor som säljs färdigtorkade?

– En favorit just nu är helicryssum. En klassisk eternell som känns igen från 90-talet men som nu kommer tillbaka i vackra färger. Även palmblad och banksia är riktiga favoriter.

Hur ser er bästa torkade bukett ut?

– Den har oväntade kontraster i färg, texturer och form. Och så är den matt, blek och har mycket volym – maffigt och stort ska det vara!

Torkade-vaxter

Investera i en maffig bukett med många olika blommor – den står ju sig länge! Bildkälla

Bildkälla startbild: Madam Stoltz, liliinwonderland.fr

Läs också:

Så torkar du hortensia och får ljuvliga dekorationer!

Smarta knepet som gör att blombuketten håller längre

Superknepet: Så fixar du vårens finaste rabatt – redan nu!

$
0
0

Annons från Allas shop

Finns det något bättre än en sprakande härlig rabatt med massor av blommor som vittnar om den härliga tid som kommer?

Det bästa sättet att garantera dig en fin vårrabatt är att plantera vårlökarna i lager och använda en lökmix med högkvalitativa lökar som avlöser varandras blomtider.

Med rätt urval av lökar kan du nämligen vara säker på att du möts av en praktfull blomning och inte behöver lyfta ett finger för att kunna njuta av blommorna mellan april och juni månad.

Så planterar du i lager

Du behöver: Näringsrik jord, kruka med hål i botten, ett par handskar och olika sorters lökar.

1. Fyll krukan med jord, men inte alltför kompakt – vattnet ska kunna rinna igenom.
2. Mät upp vilka djup som är aktuella enligt instruktionerna på lökpåsen. En bra tumregel är att ge de största lökarna mest djup.
3. Fyll på med jord till nästa nivå. Varva tills du är nöjd
4. Ställ undan krukan på ett torrt och skyddat ställe. Vattna då och då, jorden ska varken vara för blöt eller för torr.
5. När du börjar se att bladen börjar komma upp kan du ta fram krukan och ställa den ljust.

Tips! Sätt i stickor med namnen på de olika blommorna du har planterat – risken finns att du har glömt bort vad du har planterat när våren kommer!

Köp från oss: Praktfull vårlöksmix

Just nu kan du köpa en exklusiv vårlöksmix framtagen i Holland i vår shop! Blommorna avlöser varandra i varandra i sin blomning.

Lökmixen består av 60 lökar som ger härlig vårblomning i aprikosa, purpurfärgade och rosa toner.

Läs mer här

Denna artikel är framtagen i samarbete med Aller media shop. Samtliga länkar leder till en sida där du kan köpa produkterna.

Viewing all 319 articles
Browse latest View live